Her anne ve baba, doğru şekilde ebeveynlik yapamıyor olabilir. Toksik anne ve babalık, genellikle pek farkına varılmıyor. Ancak özellikle toplumumuzda ne yazık ki bu şekilde davranan çok sayıda ebeveyn bulunuyor. Toksik ebeveyn olmaktan kaçın! İşte toksik anne ya da baba olduğunuzu gösteren belirtiler…
Toksik ilişkiler, karşımıza aşk, arkadaşlık gibi bağlarla çıkabileceği gibi anne ve baba olarak da çıkabilir. Birçok anne ya da baba, toksik bir yapıya sahip olduğunu bilmez. Çünkü davranışlarındaki yanlışı göremez. O nedenle toksik ebeveyn olmaktan kaçın! İşte toksik anne ya da baba olduğunuzu gösteren belirtiler:
TOKSİK EBEVEYN OLDUĞUNUZU GÖSTEREN BELİRTİLER
1- Çocuğu kendi malı gibi görmek
Toksik anne/baba, çocuklarını aşırı derecede sahiplenir. Bunun sonucunda da çocuğu kendi malı gibi görmeye başlar. Anne/baba, kendi yaşam tarzını, inançlarını en doğru olarak kabul ederek bunu çocuğa aşılamaya çalışır. “Benim çocuğum başarısız olamaz”, “Benim çocuğum zayıf not getiremez”, “Benim çocuğum böyle giyinmez, “Benim çocuğum dövme yaptıramaz” gibi cümleler kurmaya başlar. O kadar mükemmelliyetçidirler ki, çocuklarının hatalarını kabullenemezler. Küçüklükte anne/baba, içinde kalan bir hayali varsa bunu hemen çocuğunun gerçekleştirmesini isteyerek baskılar.
2- Sınırlara saygı duymamak
Toksik anne/baba, çocuklarının sınırlarına saygı duymaz. Kendilerinin de sınırı yoktur. Çocuk odasındayken kapıyı tıklatmadan direkt dalmak, günlükleri okumak, çocuğunun eşyasını karıştırmak, özel hayatını sürekli sorgulamak belirtiler arasındadır. Çocuğunuza güven verdikten sonra ve anlayışlı olduktan sonra, o gelip size her şeyi zaten anlatacaktır. Güven duygusunu vermezseniz, çocuğunuzun daha da zarar görmesine neden olabilirsiniz.
3- Güçlerini kullanarak manipüle etme
Anne/baba, çocukları üzerinde bir güce sahiptir. Maddi kaynaklar da bu gücün başında gelir. Ancak toksik anne/baba, bu gücü çocuklarını manipüle etmek için kullanır. Anne/baba, parayı kullanarak çocuklarını manipüle etmeye başlar. “Şu okulu kazan sana araba alalım”, “Bu kitabı bitir sana bir saat alalım” gibi parasal şeyler vaat ederek işleri yaptırmaya çalışırlar. Bu tür anne ve babalar, çocuklarının sevgisini parayla satın almaya çalışır.
4- Her şeyi kontrol etme
Toksik anne/baba, çocuğu birey olarak görmeyerek her şeye karışır. “Sen hala benim küçük bebeğimsin” gibi cümlelerle, çocuklarının hayatına sürekli müdahale ederler. Çocuk, sürekli kontrol edildiğinde özgüveni oluşamayacak, kendi ayakları üzerinde durmakta zorluk yaşayacaktır. Toksik anne/baba, çocuğuna karar alma hakkı tanımayarak, geleceği için en büyük kötülüğü yapar. Çocuk, kontrolden sıkıldığı için daha yasaklı konulara ilgi duymaya, yalan söylemeye, gizli işler çevirmeye başlar.
5- Bencillik
Toksik anne/baba, çocuklarına karşı bencil olabilir. Öncelikleri kendi istekleri, arzuları, planlarıdır. Çocuklarının planlarını, isteklerini çok da önemsemezler.
6- Borçlu hissettirmek
Bu tipteki anne ve babalar, çocuklarına verdikleri emekleri hep göze sokarlar. Sık sık çocukları için yaptıkları fedakarlıkları dile getirip, onu nasıl zorluklarla okuttuklarını, ne kadar fedakarlık ettiklerini anlatıp dururlar. Bunun sonucunda da çocuk omuzlarında büyük bir yük hissederek, borçlu hissetmeye başlar.
7- Fazla destek verme
Toksik anne/baba modellerinden birisi de çocuğu ne yaparsa yapsın doğru kabul edenlerdir. Bu tip anne/babalar, çocukları yanlış yapsa da ona doğru der. Böylece çocuk zamanla üstenci bir tavra, bencil olmaya doğru yönelir.
Kaynak haberciniz.biz